- Η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στους επενδυτές μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε Σκουριές κι Ελληνικό.
ονοματα εθνικης ομαδας μπασκετ
- Η πίεση προς το ΔΝΤ και η ενεργοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους, χωρίς να τεθούν παράλογοι όροι από το Ταμείο.
- Η ενίσχυση της διπλωματικής θέσης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ως του πιο πιστού συμμάχου των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σε μια συγκυρία που ο απρόβλεπτος Ερντογάν αποτελεί διαρκή πηγή ανησυχίας για το State Department.
χασια η καλυτερη ταβερνα
τηγανιτα αυγα στην εγκυμοσυνη
Συνάντηση με τον πλανητάρχη
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει την αμερικάνικη αποστολή του στις 14 Οκτωβρίου από το Σικάγο. Μαζί του θα είναι οι υπουργοί Ν. Κοτζιάς, Π. Καμμένος, Ν. Παππάς και Δ. Παπαδημητρίου. Το πρόγραμμα στο Σικάγο έχει κυρίως συναντήσεις με επιχειρηματίες, διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων και παράγοντες της Ομογένειας.
Ο πρωθυπουργός θέλει να αποκαταστήσει την εικόνα της Ελλάδας ως χώρας φιλόξενης στους επενδυτές. Για τη γραμμή που θα ακολουθήσει είναι χαρακτηριστικές δύο αποστροφές από την ομιλία του στο 2ο Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος: «Να μιλάς για επενδύσεις είναι εύκολο πράγμα. Να ανοίγεις, όμως, δρόμο για να πραγματοποιηθούν, να ξεπερνάς τα εμπόδια, να τις προωθείς και να κατανοείς κάθε μέρα πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πρόοδο της χώρας, για να ξαναγυρίσει η εργασία σε αυτό τον τόπο, να διατηρηθεί η ανάπτυξη, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».
Και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, υπονοώντας τα ζητήματα που προέκυψαν σε Σκουριές και Ελληνικό, τόνισε ότι «η χώρα έχει περάσει ήδη σε μια διαφορετική εποχή. Πριν από δυόμισι χρόνια αναλάβαμε τη χώρα του Grexit. Σήμερα αυτό που πρωτοείπα πριν από ένα μήνα εδώ σε αυτή την αίθουσα, ότι περνάμε από το Grexit στο Grinvest, είναι μια πραγματικότητα. Δεν μπορεί κανείς να το κρύψει. Όσο κι αν κάποιοι που δεν ήξεραν πώς να "ξεκουνήσουν" κάποιες επενδύσεις που λίμναζαν για χρόνια ξέρουν σήμερα πολύ καλά να μας κουνάνε διαρκώς το δάχτυλο».
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου στις 17 Οκτωβρίου θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στο ΔΝΤ για να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, να συνεχιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα για ρύθμιση του χρέους, καθώς και για να βοηθήσει η υπερδύναμη την Ελλάδα απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν. Εκτιμάται ότι ο κ. Τραμπ θα πιέσει τον κ. Τσίπρα για παραχώρηση πρόσθετων στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Σούδα.
Ο Τσακαλώτος στην Ουάσινγκτον
Στην Αμερική θα βρεθεί, όμως, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Το «ελληνικό ζήτημα» δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου, αλλά θα απασχολήσει (ως συνήθως) πολλούς και πολύ στο παρασκήνιο. Ο κ Τσακαλώτος θα επιμείνει στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να «πληρώσει το μάρμαρο» της κόντρας ΔΝΤ - Ευρωπαίων. Επίσης, θα ζητήσει στήριξη για «ασφαλή έξοδο» στις αγορές ώστε η χώρα να επιστρέψει στην οικονομική κανονικότητα.
Από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιο ότι οι ιθύνοντες του ΔΝΤ θα του ασκήσουν μεγάλες πιέσεις για:
- Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις σε Ελληνικό και Σκουριές.
- Την καθυστέρηση στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που θέτει σε κίνδυνο την υποδόση των 800 εκ. ευρώ που θα πρέπει να καταβληθεί στις 31 Οκτωβρίου.
- Την πολύ μεγάλη αργοπορία στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.
- Ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις της κ. Αχτσιόγλου για τις οποίες οι μανδαρίνοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι αντίκεινται στις μνημονιακές συμφωνίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου