Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

φρουτα και νερο

Ο κ. Χουλιαράκης δεν μετείχε στο συνέδριο με την ιδιότητα του Έλληνα υπουργού, αλλά με εκείνη του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Μάλιστα, μαζί με διδακτορικό του φοιτητή στο εν λόγω πανεπιστήμιο παρουσίασαν μελέτη που έχουν συντάξει για την οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας μετά το 1932, η οποία εστιάζει στην απόφαση της Αγγλίας να εγκαταλείψει τον κανόνα του αποθέµατος χρυσού (gold standard) το 1931.


φρουτα και νερο

Το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης είναι πως στην ίδια ενότητα με τον κ. Χουλιαράκη μίλησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ (University of York) Ματίας Μόρις, ο οποίος παρουσίασε μελέτη του με θέμα «Το θεμελιώδες πρόβλημα της Ελλάδας με τη νομισματικές ενώσεις: Παρελθόν και Παρόν». Η εν λόγω μελέτη που είχε παρουσιασθεί στις 4 Ιανουαρίου και σε σεμινάριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα, εμπεριέχει πολύ αιχμηρές και δυσάρεστες διαπιστώσεις για την ελληνική οικονομία, την οποία επισκοπεί σε βάθος 100 χρόνων.


τι να λες στο κοριτσι σου

φρεσκο ψαρι γλυφαδα

Ο Ματίας Μόρις υποστηρίζει στην μελέτη του πως η μακρά ιστορία της Ελλάδας δείχνει ότι εάν μια χώρα που διατηρεί η ίδια τη δημοσιονομική της κυριαρχία ενταχθεί σε ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών επιτοκίων, η παραχώρηση της νομισματικής της πολιτική δεν είναι επαρκής για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ένταξή της στη νομισματική ένωση. Κατά τον Γερμανό οικονομολόγο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η νομισματική, και η δημοσιονομική πολιτική ανατεθούν στο εξωτερικό (εκτός χώρας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου